INFORMATIE OVER EN BESCHOUWINGEN BIJ KIEWIT (HASSELT)

- Webpagina's die aan deze webpagina verwant zijn : PAROCHIE SINT-LAMBERTUS KIEWIT , KIEWIT-HEIDE
- Action Park - Aero - luchtvaart Kiewit - website basisschool - Domein Kiewit - website kriskras Kiewit -vzw Kiewit : http://www.kiewit-hasselt.be/ -- Wikipedia over Kiewit - :


Religie.opzijnbest.nl

ZOEKEN OP DEZE WEBSITE
PicoSearch
  Hulp
Verzorgd door PicoSearch
     
 
             

WEDERKERIGHEID (DIVERSITEIT - VICE VERSA)
websitenaam : http://users.telenet.be/arseen.de.kesel/ en http://www.bijbelleerhuis.be (zie bijbel) . WEBLOG : BIJBELLEERHUIS
Nieuwe website : http://www.interlevensbeschouwelijk.be/index.htm
- STARTPAGINA - AGENDA - BIJ DE HAND - NIEUW - OVERZICHT -  TIJDSCHRIFTEN -
ALFABETISCH OVERZICHT VAN THEMA'S EN WEBSITES :
JAARTAL - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X -Y - Z
HOOFDTHEMA'S : allochtonen , armoede , bahá'íbijbel , bijbel en koran , boeddhisme , christendom , extreemrechts ( Vlaams Blok ) , fundamentalisme , globalisering en antiglobalisering ,  hindoeïsme , interlevensbeschouwelijke dialoog , interreligieuze meditatie , islam , jodendom , levensbeschouwing , levensbeschouwing / godsdienst en onderwijs , migratie , mystiek , racisme , samenleving , sikhisme , NIEUWE RUBRIEK : SPIRITUALITEIT , tewerkstelling van allochtonen , vluchtelingen en asielzoekers , vrijzinnigheid , witte scholen , multiculturele scholen en concentratiescholen ,
- Eigen-zinnige beschouwingen - Het kleine of grote ongenoegen -

- diaken Guido Geboors - eerste communie (2002) - geschiedenis van de parochie - Willy Vanormelingen, zevende pastoor van Kiewit - wandelen in Kiewit -

Broeder Stan Goetschalckx, broer van Ann Goetschalckx , kreeg de Opus prijs (700.000 euro) . Webpagina : http://www.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/nieuws/binnenland/071108_broeder_stan# . Prestigieuze OPUS-prijs voor broeder Stan vr 09/11/07 - Broeder van Liefde Stan Goetschalckx heeft in Washington de OPUS-prijs gekregen voor zijn werk met vluchtelingen in Tanzania. De prijs bedraagt 700.000 euro. Broeder Stan werkt al zeventien jaar met vluchtelingen in Afrika. Sinds 1996 werkt hij in Tanzania met vluchtelingen uit Rwanda, Burundi en Congo. (VRT) Het is voor zijn werk in Tanzania dat hij deze prijs van 700.000 euro krijgt. Broeder Stan startte er een reeks vormingsprojecten in de vluchtelingenkampen. Het begon met middelbaar onderwijs, maar nu is er ook hoger onderwijs en een project voor leren op afstand. Het unieke van de aanpak van broeder Stan is dat hij vluchtelingen helpt, maar hen ook leert anderen te helpen. De OPUS-prijs is bedoeld voor 'onbekende helden': mensen die - vaak in de schaduw - baanbrekend werk verrichten in de strijd tegen armoede, honger en analfabetisme. Met het geld zal broeder Stan zijn vormingsprojecten in Tanzania verder uitbouwen.


Action Park
Voor jongeren van 12 jaar en ouder die op zoek zijn naar avontuurlijke outdoor activiteiten is Action Park het paradijs. Dit avonturenpark ligt in een bosrijke omgeving aan het sportcomplex Kiewit. Regelmatige aanpassingen, wijzigingen en verbeteringen zorgen voor een blijvende uitdaging en dit zowel voor de deelnemer als voor ons. Zo is het skate- en skeelerterrein uitgebouwd met een heel gamma aan ramps. Het Action Park werd ondertussen toegankelijk gemaakt voor mindermobiele en mindervalide deelnemers. Ook voor 2004 zijn een aantal nieuwigheden. Adres : WALENSTRAAT 32A, 3500 HASSELT-KIEWIT
TEL: 011/22.22.88 . FAX: 011/22.12.22 Website : http://users.belgacombusiness.net/actionkart/

Aero - luchtvaart Kiewit

Website : http://www.aero-kiewit.be/DesktopDefault.aspx , e-mail: info@aero-kiewit.be , Telephone+32-(0)11-21 25 50. FAX +32-(0)11-23 50 41. Adres: Luchtvaartstraat 100, 3500 Hasselt. Belgium. Zweefviegen : http://www.lvzc.be/ . Liga van Vlaamse Zweefvliegclubs v.z.w. , Termikkelaan 9 , 2530 Boechout . U kan ons secretariaat steeds bereiken via: Tel: 03/454.33.34 . Fax: 03/454.33.88 . Email: info@lvzc.be

75 jaar vliegveld Kiewit, Hasselt, De Vrienden van het Stadsmuseum, tentoonstellingscatalogus 27 april - 31 aug.1985, 114 pp.geïll., 12,39 Eur.
KELLENS, M., Het vliegveld Kiewit in de revues van Jules Klock 65, 1985, 74-78

De Belgische pionier LANSER had omstreeks 1912 een vliegtuig ontworpen, maar beschikte niet over een betrouwbare motor. Reeds het jaar daarvoor had de Gentenaar STAS DE RICHELLE een motor, zevencylinder rotatief, op punt gesteld en het was uitgerekend deze motor met een vermogen van 40 pk die op het toestel van Lanser zou uitgetest worden. Aldus ontstond een volledig toestel van Belgische makelij.
Het vliegtuig werd op 17 februari 1912 ingevlogen op het vliegveld van Kiewit (Hasselt) en vloog op deze memorabele dag drie etappen met in het totaal iets meer dan een half uur zonder dat noemenswaardige problemen optraden.
Toen de motor later opgevoerd werd tot 60 pk, kwam er internationale belangstelling. Het waren vooral de Oostenrijkse en Duitse delegaties die de proefstand van de motor te Merelbeke kwamen bezoeken.
Van de zijde der Belgische industrie kwam weinig of geen interesse zodat Stas de Richelle en Lanser met hun uitvindingen op tournee naar het buitenland moesten om hun waar te promoten en aan de man te brengen. Zo trokken ze naar Wenen en Berlijn, maar uiteindelijk zou het Rusland worden die belangstelling koesterde en die tot grote tevredenheid van onze Belgische pioniers een octrooi nam op de bouw van de motor.
Ondertussen stond Europa en de rest van de wereld voor de uitbarsting van de Grote Oorlog en toen in 1917 de oktober-revolutie de Sovjets aan de macht bracht, werd daar alles genationaliseerd en konden de Belgen de uitkering van hun aandeel in de opbrengst vergeten.
bron : internet : Merelbeke, Antwerp Airport

Domein Kiewit (Hasselt)

Kiewitdreef 7, 3500 Hasselt. Tel.: (011)21 08 49. Fax: (011)23 12 97 . E-mail: kiewit@hasselt.be . Website : http://www.hasselt.be/content/content/record.php?ID=428 . (In de volksmond: kinderboerderij) . Initiatiefnemer: stad Hasselt
Gelegen in een landelijk maar bosrijk gebied ten noorden van Hasselt. Kiewit is een openbaar natuurdomein van de stad Hasselt met een oppervlakte van bijna 100 ha.
Te bereiken door vanaf de weg Hasselt-Eindhoven, voorbij de kerk van Kiewit rechtsaf te slaan (Putvennestraat). Volg de wegwijzers. In de Putvennestraat ligt een prachtig fietspad, afgescheiden van de rijbaan voor auto's. Je kan de 'kinderboerderij' ook bereiken (per fieits of te voet) via de Kiewitdreef (de dreef na de Zavelvennestraat). Indien je per trein komt, neem dan op het Stationsplein de gratis bus "H2", op zon- en feestdagen is dat "H12". Uitstappen aan de laatste halte en je bent er .
Het domein Kiewit herbergt het stedelijk natuurcentrum van de stad Hasselt. Voor klassen is er een uitgebreid natuureducatief aanbod. Regelmatig worden er ook thematentoonstellingen georganiseerd. In de buurt van de natuureducatieve dienst liggen een kruidentuin en educatieve vlindertuin, en voor ons land unieke natuurtuin een een bijenhal met een permanente tentoonstelling.
Er is een cafetaria met een speelhoek voor de allerkleinsten. Open: Het hele jaar open van 8.30 uur tot zonsondergang. Het educatief centrum is open op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur en op zondagnamiddag van 13.30 tot 17.00 uur. Gratis toegang.

DICHTBIJ GENIETEN VAN DE VAKANTIE . Kerk & Leven, federatie-editie Hasselt Noord-Oost, nr.30.31.32. 21 juli 2004

Nog voor je wakker bent, rijst de zon door de ochtendnevel ten hemel. Hij brengt een zomerse dag en strooit zijn warme stralen uit over landschap en mensenhuid. Hij nodigt uit om in de schaduw van lommerrijke bomen en dennenbossen te wandelen en te fietsen. ’s Avonds lokt hij de mensen naar terrasjes om te genieten van het kleurrijke licht van zijn ondergaan.
Gelukkig kunnen velen genieten van de zon, de zomer, de vakantie.

Ook bij ons zijn er plekjes van ongekende schoonheid, zelfs heel dichtbij, waarvan je met volle teugen kunt genieten. Ons vertrekpunt is het Domein Kiewit.

Domein Kiewit , het stedelijk natuurcentrum van de stad Hasselt, is een openbaar toegankelijk natuurdomein met een oppervlakte van bijna 100 ha. Je komt terecht in een oase van rust . Website : http://www.limburg.be/limnet/natuurcentra/kiewit.html .

Gemeenteraad Hasselt 26 november 2002
Met de vzw Natuurpunt Limburg wordt een concessieovereenkomst afgesloten voor het gebruik van het herenhuis op het Domein Kiewit. Het gebouw krijgt o.m. een functie als bezoekerscentrum.

Centraal punt is het kasteeltje. Het is in volle renovatie. Volgend jaar zal het als een feniks herrijzen na jaren van verwaarlozing en verval. Het wordt het administratief centrum en het bezoekerscentrum van Natuurpunt (vroeger natuurreservaten) Limburg en Natuurpunt Hasselt. Van hieruit vertrekken een viertal Landschapswandelingen met een lengte van 1,5 tot 8 km. Spijtig genoeg heeft men bij de uitwerking van deze wandelingen niet aan de gehandicapten gedacht., maar men is nu bezig naar oplossingen te zoeken opdat de wandelingen ook voor gehandicapten toegankelijk zouden zijn, zo vertelt ons Matthieu Vangelabeek, lid van Natuurpunt Hasselt. Deze wandelingen werden uitgewerkt door het Regionaal Landschap Haspengouw. Het zijn prachtige wandelingen. Op sommige momenten waan je je in de Ardennen. Ik denk bij mezelf : we mogen ons gelukkig achten dat zovele bossen voor het ruime publiek ontsloten worden die vroeger het privé-domein van kasteelheren waren en slechts als jachtgebied werden gebruikt.
Op en rond het domein kan je van alles ontdekken: de kinderspeeltuin, de cafetaria, de kruidentuin, de schapen- en geitenstal, het neerhof, de bijenhallen, de natuurweide, de eeuwenoude boom, het speelbos, de kinderboerderij, de Mariakapel van VKSJ, enz. ’s Vrijdags of ’s zaterdags kan je de compostmeesters aan het werk zien bij het composteren. ’s Zondags kan je laten rijden op de huifkar, getrokken door een stevig gebouwd Brabants boerenpaard.
Op de hoek van de Putvennestraat en de Zwartvennestraat vind je het kleinschalig zuiveringsstation. Er tegenover vind je het spaarbekken dat de Tulpinstraat en de Walenstraat moet behouden voor overstroming. Mits vergunning van de stad Hasselt kan je er ook vissen. Op de plaats waar vroeger de serres van Hasselt waren, zullen jeugdgroepen hun tenten kunnen opslaan en verhuist de vroegere kampeerweide (met sanitaire uitrusting) naar hier.

Tijdens je wandeling heb je de kans tussen de Gallowaykoeien te wandelen die je rustig zullen aangapen (en wellicht zullen zij van hun bezoekers – mensen hetzelfde denken). Ook kan je voorbijgaan langs palen waarop ooievaars zouden moeten wonen maar die blijkbaar niet op het aanbod zijn ingegaan. En wellicht zullen we in de toekomst ook kunnen kennismaken met het oeverzwaluwenproject, dat op stapel staat, zo vertelt Matthieu ons nog. Als toemaatje verklapt hij ons dat een uil op de zolder van het kasteeltje twee uilskuikens heeft maar de uil in de toren van de kerk van Kiewit heeft vier uilskuikens.

In het Groot Wandelboek Vlaanderen. Het Standaardwerk met 75 lusvormige tochten vind je een wandeling die vanaf het kasteeltje vertrekt en je brengt langs Bokrijkse velden (Lannoo’s Dicht-bij-huisgidsen, Lannoo, Tielt, 2004, blz. 112-115. Auteur: Luc Vanneste). De wandeling is 14,1 km lang. Volgens Matthieu is het een prachtige wandeling.

Overgenomen van de website http://www.vakantiegenoegens.be/Nieuws_kort/wandelboek.htm
Geen enkele wandeling is bewegwijzerd, al kom je natuurlijk wel bewegwijzerde stukken tegen en moet je in sommige natuurgebieden verplicht rode, groene of blauw routes volgen.'
'In de meeste routes zit zo weinig mogelijk asfalt. Toch is ongeveer een derde van de wandelingen, meestal de ingekorte versie, ook geschikt voor mensen met kinderwagens en, iets minder, voor rolstoelgebruikers.
Nieuw is dat je in het boek ook meer praktische informatie vindt: naast vertrekplaats en lengte krijg je ook informatie over de aard van de weg, adressen waar je informatie kan opvragen en adressen van leuke en/of prijsvriendelijke gelegenheden waar je terecht kan voor een natje en een droogje.
Bij elke wandeling hoort een erg duidelijke kaart.

Het is hier ook heerlijk fietsen. Tussen de Kiewitdreef en de achterzijde van het Domein Bokrijk is een prachtig fietspad aangelegd dat de beide domeinen met elkaar verbindt. Het is echter wel opletten geblazen bij de oversteek van de Kiewitstraat, vermits je weinig zicht op de weg hebt als je vanuit Bokrijk komt en de auto’s er durven voorbijrazen. Snelheidsbeperking en verwittingsborden van een oversteek zouden de automobilisten tot voorzichtigheid kunnen aanmanen. Op het Domein Kiewit ben je op fietsroute 91 en 95.

Vertrekplaats Kiewit
Lengte 50 km
Bewegwijzering knooppuntennetwerk
Kaart Limburgse Kempen en Kempen Maasland
Aard van weg soms onverhard
Landschap Limbugse Kempen, heide en bossen
Rust zeer rustig
Veiligheid meestal vrijliggende fietspaden
Eet- & drankgelegenheid Kiewit, Zonhoven, Kelchterhoef, Hengelhoef, Bokrijk
Bezienswaardigheden Domein Kiewit, Kelchterhoef, Hengelhoef en Bokrijk
Route- en/of knooppuntnummers : 91-95-300-79-74-75-79-71-91
Samenstelling : Arseen De Kesel . Dank aan Matthieu Vangelabbeek, die ik mocht interviewen.
Stedelijk Domein Hasselt , Kiewitdreef 7 , 3500 Hasselt. . Tel.: (011)21 08 49 . Fax: (011)23 12 97 . E-mail: kiewit@hasselt.be Website : http://www.hasselt.be - Domein Kiewit, Kiewitdreef 7, 3500 Hasselt. Tel. : 011-21 08 49. Fax : 011-23 12 97 E-mail : kiewit@hasselt.be


Go-Karting: Get ready for some action, even when you dont have a driving licence. Adres: Walensstraat 32A. Tel.: 011/ 22 22 88
Stadsvijver in Sportcentrum Kiewit, Go fishing with pals in the municipal lake. Adres: Putvennestraat z/n. Tel.: 011/ 23 94 55.

PROJECTKAART WACHTBEKKEN LANGS DE SCHRIJNBROEKSTRAAT
Land / Plaats: België / Hasselt
Uitvoering : 1989
Oppervlakte : 1,55 ha
Aard van de opdracht : Dimensionering wachtbekken en in- en uitlaatconstructies, uitvoeringsdetail, bestek, plans, leiding der werken. Bijzonderheid: wachtbekken; tevens surf-instructievijver.
Uitvoeringsbedrag wachtbekken : 18 mio. BF
Doel: Opheffen wateroverlast Schrijnbroekbeek

alles over Hasselt ,

een kleinschalige waterzuivering (KWZI) Kiewit Hasselt (125 ie)

Schrijnbroekstraat te Hasselt, Wachtbekken, met een oppervlakte van 1,55 ha, ter voorkoming van wateroverlast van de Schrijnbroekbeek. Tevens in gebruik als surf-instructievijver. Kostprijs : 18 mio BF / Ingebruikname : 1989

Nele Spelmans , 10/1994 07/1995  (Universiteit Gent): Eindverhandeling met als titel: Vegetatiekartering en hydrologie van de natuurtuin te Kiewit-Hasselt (Promotor: Prof. Dr.  M. Hoffmann)


Sporthal Kiewit, Tulpinstraat 42, 3500 Hasselt. Tel.: 011/21.18.18
 
 
KIEWITENAREN OP HET INTERNET :